Llengües

La primera amputació quirúrgica es va realitzar fa 31.000 anys

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

La primera amputació quirúrgica es va realitzar fa 31.000 anys

Un grup d’investigadors han trobat a l’illa de Borneo (Indonèsia) les restes d’un cos que va viure fa 31.000 anys i que correspondria a la primera persona a qui li van amputar quirúrgicament un membre. L’anàlisi microscòpica dels ossos ha revelat que el cos correspon a un jove amb el peu esquerre amputat i amb signes de curació al lloc de l’amputació, el que indica que la persona es va recuperar de la intervenció i va viure entre sis i nou anys més.

Segons els descobridors, un equip de científics d’Austràlia, Indonèsia i Sudàfrica, les persones que van dur a terme l’amputació del terç inferior de la cama esquerra tenien un coneixement detallat de l’estructura de l’extremitat, els músculs i els vasos sanguinis per evitar la pèrdua de sang i infeccions. A més, perceben que el noi va rebre un tractament acurat després de la cirurgia i que l’os de la cama tenia un tall net i inclinat, pel que es descarta que l’amputació fos per un accident o l’atac d’un animal. També destaquen que realitzar amb èxit una amputació en aquella època requeria grans coneixements de l’anatomia humana i de la higiene quirúrgica, ja que els antisèptics no es van descobrir fins finals del segle XIX i fins aleshores era habitual morir dessagnat, per shock o per una posterior infecció.

Les proves científiques apunten que aquest procediment quirúrgic, molt sofisticat per a l’època, ja era coneguda i practicada a l’Àsia tropical milers d’anys abans del que es creia. Fins ara es creia que la primera amputació havia tingut lloc a França fa 7.000 anys, quan a un agricultor se li va extirpar quirúrgicament l’avantbraç esquerre amb una eina de sílex. Aquesta nova troballa a Borneo demostra que els humans tenien coneixements mèdics avançats abans de començar a cultivar o de viure en assentaments permanents.

Col·laboradors