Llengües

Què és?

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

Què és?

L’amputació és el seccionament i separació d’una extremitat del cos per mitjà d’un accident traumàtic o d’una intervenció quirúrgica. També fa referència a l’absència d’un membre o part d’ell en el moment de néixer.

Amputació congènita: Produïda per trastorns en el desenvolupament de l’embrió

Amputació primària o traumàtica: Produïda en el moment del traumatisme

Amputació secundària o quirúrgica: Programada per realitzar-se quirúrgicament

En aquest darrer cas, s’escull a causa de la necessitat de controlar un dolor o perquè forma part d’un procés conseqüència d’una malaltia a la part afectada. Per exemple, per tal d’extirpar un tumor o perquè la persona ha patit gangrena.

Abans, cal estudiar de forma precisa quin serà el nivell d’extirpació més adequat, que ve condicionat per la funcionalitat de l’extremitat i el monyó, trobant el punt on hi hagi major circulació de sang per facilitar la cicatrització de la zona.

La intervenció consta de diferents fases. En primer lloc, s’ha de mesurar i bloquejar el flux sanguini a l’extremitat per evitar hemorràgies; després, es divideix el teixit muscular per permetre el tall de l’os i finalment, se sutura l’estructura restant.

Els objectius d’una amputació són:

  • Salvaguardar la vida del pacient
  • Que el rendiment de l’extremitat afectada sigui menor que el rendiment d’una pròtesi
  • Millorar la qualitat de vida del pacient

L’amputació és considerada un dels procediments quirúrgics més antics i és molt invasiu, però pot convertir-se en quelcom constructiu quan se suprimeixen la incapacitat i la malaltia i es transformen en capacitat, funcionalitat i comoditat.

Tipus d’amputació, segons l’extremitat inferior o superior


Twitter ASJ

Videos

Col·laboradors