Llengües

Cooperació internacional

Cooperació internacional

Les campanyes en matèria de cooperació internacional que porta a terme ASJ van adreçades a ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional física residents en països en vies de desenvolupament.

Pots donar material ortoprotètic (pròtesis, cadires de rodes, caminadors, bitutors, crosses ...) a l'Associació. Porta-ho a la seu de MRW més propera i especifica que és per a la campanya de recollida de material d' Amputats Sant Jordi.

 

Informació MRW: 902 300 400  

Campanya de recollida, reciclatge i enviament de material ortoprotètic

Diu un proverbi oriental: "no li donis un peix, ensenya'l a pescar". Aquesta iniciativa beu d'aquesta sàvia i generosa actitud.

La campanya Per i per a la solidaritat, posada en marxa fa més de vuit anys, té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat física residents en països en vies de desenvolupament.
Fins ara, el sistema sanitari espanyol prescriu una pròtesi nova i una cadira de rodes periòdicament. Conscients de la realitat que viuen les persones amb discapacitat en altres països, i amb el propòsit de dur a terme una tasca social, va néixer la idea de posar en marxa un projecte que permetés allargar la vida de les pròtesis, cadires de rodes i altre material ortoprotètic que, tot i estar en bones condicions, s'havia deixat d'utilitzar.

Per donar una nova vida a aquest material, Amputats Sant Jordi realitza:

  • Recollida de material ortoprotètic en desús. Gràcies al conveni col · laborador amb l'empresa de missatgeria MRW, que s'encarrega de la recollida gratuïta del material a tot l'estat Espanyol.
  • Reciclatge d'aquest material
  • Enviament del material
MATERIAL RECOLLIT DURANT 2012 
Cadires de rodes 118
Parells de crosses 255
Caminadors 61
Canelleres, Faixes, Genogeres, Cabestrells, Collets 602
Pròtesis 87
TOTAL BENEFICIARIS: 1.123

Creació d'un taller d'ortopèdia a Kosovo

En el marc de la campanya Per i per a la solidaritat, l'any 2009, es va posar en marxa una iniciativa amb el suport d'Intervida, MRW i l'Institut Desvern de Protètica, que consistia en desenvolupar un projecte íntegrament a Deçan (Kosovo): des de la recollida i el reciclatge a Barcelona, fins a la posterior adaptació de la pròtesi a l'usuari final en el mateix Deçan.

El projecte també contemplava la posada en marxa d'un centre ortoprotèsic especialitzat en persones amb amputació -majoritàriament pel conflicte bèl·lic dels Balcans esdevingut l'any 1999-. Aquesta actuació buscava, a més de millorar la qualitat de vida de persones amb amputació, amb pocs o nuls recursos econòmics, donar autonomia plena a tots els treballadors del centre perquè no depenguessin de tècnics espanyols; per aquest motiu, la iniciativa també va incloure la formació dels professionals kosovars. Aquesta formació, que va ser tècnica, mecànica i clínica, va permetre tutoritzar als tècnics kosovars i, alhora, dissenyar una formació individualitzada que respongués a les seves necessitats concretes d'aprenentatge.

A dia d'avui, el centre és l'únic d'aquestes característiques que funciona a la zona i ha atès 65 persones. Els seus beneficiaris directes són, a més de totes aquelles persones amb discapacitat que necessiten un tractament rehabilitador o d'ortopèdia, persones amb patologies que, encara que no els provoquen una discapacitat, les inhabilita temporalment. També contribueix a millorar la qualitat de vida de persones amb discapacitat que tenen al seu abast noves opcions d'integració laboral i formació, així com personal estranger desplaçat que, per necessitat, pot beneficiar-se d'un servei inexistent a la zona fins aleshores.

Igualment, aquesta iniciativa també permet que hi hagi beneficiaris indirectes com són les famílies amb algun membre amb discapacitat, el propi municipi, els professionals de la salut de Kosovo, que compten amb un servei de tractament nou i integral per a la discapacitat; les organitzacions d'ajuda que han vist millorada la seva situació i poden redirigir esforços cap a altres problemes, i el propi govern del país ja que, gràcies a aquest projecte, disposa d'un centre que pot esdevenir un servei de referència en el seu territori.

Protetització a Haití

Les conseqüències del terratrèmol que va assolar Haití el gener de 2010 van ser devastadores. La dramàtica situació de destrucció causada pel sisme encara afecta milers de persones, moltes d'elles nens. Unes 220.000 persones van morir i 300.000 van patir ferides a causa de la catàstrofe. A dia d'avui, la vida diària segueix sent un gran repte per als que van sobreviure a la tragèdia.

Aquesta va provocar, entre moltes conseqüències, que milers de persones patissin amputacions, ja fos per causa directa de l'ensorrament d'edificis o per una mala atenció mèdica posterior derivada del col · lapse de les infraestructures sanitàries.

Conscients d'aquesta situació, ASJ es va desplaçar a la zona afectada durant un mes per tal d'avaluar i constatar la necessitat de la població amb amputació. Amb el coneixement de les actuacions que duien a terme altres entitats, ASJ va decidir iniciar un projecte per implantar un taller de confecció de pròtesis a la capital, Puerto Príncipe. Per posar en marxa aquesta iniciativa va comptar amb la col · laboració de la Fundació Junts Millor.

Un any després, el 2011, es va enviar tot el material necessari i personal d'ASJ es va desplaçar a la zona per muntar la maquinària, formar els tècnics i crear un protocol inicial de treball. Actualment el taller, que s'ha traslladat a un nou local més adient a les seves necessitats, segueix amb funcionant i el seu nivell de treball és elevat.

PROTETIZACIÓ D’UN EQUIP DE FUTBOL DE SIERRA LLEONA

L’any 1999 Nacions Unides va aconseguir portar la pau a Sierra Lleona després de 10 anys de conflictes en el país.

Així mateix, dos anys més tard, 2001, entre les runes d’un camp de refugiats en la capital, Freetown, un grup de joves amputats, sobreviscuts a les atrocitats de la guerra, van constituir un equip de futbol.

Per aquests joves que havien perdut la seva família i traumatitzats per la violència de la guerra el fet de formar un grup, compartir amb persones en les mateixes condicions i poder comptar amb l’ajuda i el suport d’ altres persones va donar-los la força necessària per poder seguir vivint.

El futbol es transforma, d’aquesta manera, en una eina molt important de superació personal i de recuperació de la dignitat i autonomia, a més de ser, amb el temps, un instrument molt eficaç de sensibilització i reconstrucció de la societat de Sierra Lleona.

Aquest equip de futbol crea una associació, la SLASC (Single Leg Sports Club), i comença una tasca important de difusió cercant la col·laboració amb altres països, també víctimes de conflictes bèl·lics, o amb ONG’s internacionals, amb l’objectiu de recollir < recursos que portin inversions i garanteixin la subsistència.

Concretament l’any 2010 la SLASC va col·laborar amb el director i documentalista Sergi Agustí i, juntament amb ell, van organitzar una gira per tot l’estat espanyol. Aprofitant aquesta estada van participar a diverses activitats de sensibilització i educació sobre la Pau i Drets Humans. Així mateix, també van presentar plegats el documental One Goal, dirigit per Sergi Agustí.

Sergi Agustí es va posar en contacte amb ASJ; l’associació va col·laborar el en projecte amb diverses activitats com ara sortides amb els usuaris, visites guiades el llocs d’interès públic i, sobretot en el procés de protetització de l’equip sencer de futbol. A través de la col·laboració de l’Institut de Protètica Desvern es va posar en marxa aquest procés que va finalitzar quan Amputats Sant Jordi va anar in situ a portar les pròtesis acabades. Una vegada allà, l’entitat, juntament amb la Fundación Africa Vive, va aconseguir que el departament de salut de Freetown proporcionés unes instal·lacions on poder finalitzar el procés de protetització dels 15 joves que formaven part de l’equip de futbol.

Mapa de la cooperació internacional d'Amputats Sant Jordi

Twitter ASJ

Col·laboradors