Llengües

Preguntes freqüents

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

Preguntes freqüents

  • Cal que em posi una pròtesi? 

    Una pròtesi exerceix moltes funcions indispensables com, per exemple, retorna una gran part de la mobilitat i ajuda a dominar la vida quotidiana sense l’ajuda de tercers. Portant la pròtesi, s’eviten problemes posturals i s’equilibren altres deficiències que podrien resultar de l’absència del pes de la cama amputada. Portar una pròtesi també evita que la cama sana se sobrecarregui, cosa que podria causar problemes a llarg termini.

  • Què és i com funciona la Prescripció d’Article Ortoprotètic (PAO)? 

    La Prescripció d’Article Ortoprotètic garanteix que les persones assegurades pel Sistema de Salut Català puguin obtenir les pròtesis externes, ortesis i cadires de rodes prescrites per metges especialistes de la xarxa sanitària pública i que, a més, estiguin incloses en el catàleg de prestacions del sistema autonòmic de salut vigent.

    Només poden prescriure articles ortoprotètics els metges d'atenció especialitzada en la matèria (traumatologia, rehabilitació, neurologia, geriatria...) que treballin en un centre de la xarxa sanitària pública. El PAO té una validesa de 180 dies a comptar des de la data del paper de la validació administrativa.

    https://catsalut.gencat.cat/ca/serveis-sanitaris/prestacions-complementaries/prestacions-ortoprotetiques/

  • On em puc fer les pròtesis? 

    Els centres acreditats com dispensadors ortoprotètics del CatSalut són els únics que poden dispensar aquest tipus d’articles, sense que la persona assegurada hagi d’abonar prèviament l’ajut econòmic del Servei Català de la Salut.

    Una curiositat: la pròtesi ha de respectar el teu color de pell.

  • Com trio el professional protèsic? 

    Cal assegurar-se que el professional protètic sigui de confiança, tingui experiència i que el procés serà conjunt. La relació entre una persona amb pèrdua d’extremitat i l’especialista és única, de fet, moltes persones hi estableixen una relació de per vida, per això és una decisió molt important.

  • I si la pròtesi no queda bé?

    El procés d’ajustament de la pròtesi requereix de diverses visites a l’especialista per tal de crear un dispositiu que s’adapti completament a la persona i les seves necessitats, i és que el monyó va canviant i continua cicatritzant. 

    Sempre que hi hagi alguna sensació incòmode, cal comentar-ho a l’especialista perquè tracti d’alleujar les zones de pressió, ajusti l’alineació... doncs utilitzar una pròtesi no ha de ser dolorós.

  • Quin calçat és el més adient?

    En el cas que la persona hagi perdut l’extremitat inferior, haurà de tenir especial cura del calçat que pot utilitzar, ja que l’alineació de la cama protèsica està condicionada al tipus de peu i de calçat que es porta quan es fa la pròtesis. 

    No fa falta portar sabates ortopèdiques però haurem de tenir en compte diversos aspectes a l’hora de comprar les sabates. Per exemple, que sigui còmode, que s’agafi bé al peu, que es posi i tregui amb facilitat i preferiblement, que la sola de la sabata sigui flexible, que absorbeixi l’impacte amb el terra i sigui antilliscant.

    Si volem portar sabates de taló, caldrà fer una inversió en un peu amb taló ajustable. També esmentar que les sabates sense sistema d'obertura normalment no les podem calçar.

  • Diferència entre dolor fantasma i sensació fantasma

    Els amputats experimenten sovint dolors després de l’operació que estan localitzats en el membre absent i en el monyó. En molts pacients, el dolor fantasma és més comú quan no es fa ús de la pròtesi, ja que el membre i la interfase no tenen contacte.

    Entre un 70 i 80% de les persones amb amputació experimenten sensació fantasma, és a dir, sensacions que persisteixen tot i ja no tenir aquesta part del cos: dolor, picor, formigueig, punxades, descàrregues elèctriques, escorçament, percepció tèrmica, impressió dels dits movent-se, estar en una posició estranya o que la part del cos s’endureix o s’amaga.

  • Consells per viatjar

    Si ets una persona amb amputació, has de tenir en compte que el volum del monyó pot variar i si viatges en avió, tindràs la necessitat de treure’t la pròtesi. Simplement, hauràs de tenir cura de posar-te la silicona una estona abans d’aterrar perquè el monyó torni al seu volum habitual.

    I si passes per un arc de seguretat, PITARÀS! Però no t’espantis, porta amb tu el teu carnet de discapacitat per poder ensenyar-ho.

Twitter ASJ

Videos

Col·laboradors