Llengües

El terme “persones amb discapacitat” substituirà el de “disminuïts” a la Constitució espanyola

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

El terme “persones amb discapacitat” substituirà el de “disminuïts” a la Constitució espanyola

El passat mes de gener del 2024, el Congrés dels Diputats va eliminar el terme "disminuïts" de la Carta Magna, que se substituirà per "persones amb discapacitat". La reforma va ser aprovada per 312 vots a favor, 32 vots en contra i zero abstencions. El Senat serà l'encarregat de ratificar-ne la modificació.

Aquesta proposta de reforma té com a objectiu “actualitzar en llenguatge i contingut” l'article 49 de la Constitució, dedicat als drets i la protecció de les persones amb discapacitat. Amb ella s'eliminaran de la Constitució els conceptes de “disminuïts físics, sensorials i psíquics”.

Com va assenyalar el president del Govern, Pedro Sánchez, en el debat preliminar a la votació, “tot i que canviar una paraula no és canviar una realitat, calia voluntat política per fer-ho”.

Així, els dos punts de l'article quedarien redactats de la següent manera:

1. Les persones amb discapacitat exerceixen els drets previstos en aquest Títol en condicions de llibertat i igualtat reals i efectives. Es regula per llei la protecció especial que sigui necessària per a aquest exercici.

2. Els poders públics impulsaran les polítiques que garanteixin la plena autonomia personal i la inclusió social de les persones amb discapacitat, en entorns universalment accessibles. Així mateix, han de fomentar la participació de les seves organitzacions, en els termes que la llei estableixi. S'atendran particularment les necessitats específiques de les dones i els menors amb discapacitat.

Col·laboradors