Llengües

‘Connecta’t amb la discapacitat’: un taller als centres educatius

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

‘Connecta’t amb la discapacitat’: un taller als centres educatius

L’ASJ segueix amb la seva tasca de sensibilització i conscienciació dels nois i noies de Barcelona i voltants sobre la discapacitat física i les amputacions. Durant el mes de març, hem visitat 13 centres educatius.


Les capacitats abans que les discapacitats

L’Associació d’Amputats Sant Jordi porta des de l’any 2007 visitant escoles, instituts i altres centres educatius amb la missió d’apropar la realitat amb la que han de viure les persones amb discapacitat. El taller que impartim s’anomena “Connecta’t amb la discapacitat” i consta d’una part teòrica i una altra pràctica.

L’objectiu de la part teòrica és obrir consciència als joves i ajudar-los a canviar la mirada respecte a les persones amb discapacitat. Els hi fem veure que han de conèixer a les persones en la seva totalitat, és a dir, evitar quedar-se en l’aparença (discapacitat) i aprofundir en la persona (capacitats).

També els facilitem el vocabulari adequat per a descriure aquest tipus de persones i deixar enrere conceptes erronis, com discapacitats, minusvàlids, retardats, invàlids…

Finalment, els fem veure que la vida dóna moltes voltes i que qualsevol persona, al llarg dels anys, podria adquirir alguna discapacitat per diversos motius.

Experimentar en primera persona

A la part pràctica del taller, portem a una persona voluntària que ha patit una amputació per a que expliqui la seva història i mostri diferents tipus de pròtesis de cames i braços. En aquest punt, cal reconèixer la feina que han realitzat Carlos Tomàs, Sebastià Viedma i Xavier Pujols.

Finalment, l’alumnat fa un circuit per espais exteriors, per parelles, perquè experimentin en primera persona com seria la vida d’una persona que es mou amb cadires de rodes o amb bastó de mobilitat. D’aquesta manera, posant-se en la seva pell, poden descobrir amb quines barreres es poden trobar les persones que viuen amb una realitat semblant.

És molt important saber què en pensen els assistents als tallers, tant el professorat com l’alumnat. Les seves opinions ens ajuden a millorar. Per això, passem al centre un formulari per tal de recollir-les. D’aquesta forma, veiem si el missatge ha calat i quins punts es valoren més.

Centres que hem visitat durant el mes de març del 2024:

  • Escola Tretzevents (Sant Cugat del Vallès) - 1 de març.
  • Institut Guillem de Berguedà (Berga) - 6 de març.
  • CE Miquel Servet (L’Hospitalet de Llobregat) - 7 de març.
  • Escola L’Olivera (Sant Cugat del Vallès) - 12 de març.
  • Escola Fedac Xarxa (Berga) 12 de març.
  • Escola Les Palmeres (Santa Coloma de Gramenet) - 13 de març.
  • Escola Safa Horta (Barcelona; Horta-Guinardó) - 14 de març.
  • Escola Mestre Enric Gibert i Camins (Barcelona; Sant Andreu) - 15 de març.
  • Institut Miquel Tarradell (Barcelona; Ciutat Vella) - 18 de març.
  • Institut Alt Berguedà (Bagà) - 20 de març.
  • Institut Serra de Noet (Berga) - 20 de març.
  • Escola Collserola (Sant Cugat) - 21 de març.
  • Escola Verge de la Salut (Sant Feliu de Llobregat) - 22 de març.

En total, s’han realitzat 40 mòduls als quals han assistit 870 joves (476 noies i 394 nois) d’entre 10 i més de 18 anys.

Si vols sol·licitar el tallerConnecta’t amb la discapacitat” a un centre educatiu de Barcelona o de la província de Barcelona, només has de seguir les indicacions que trobaràs en aquest dossier:

https://drive.google.com/file/d/1c0wGer8GZkEEQktJHppl-EfF2dCGjQn-/view?usp=drive_link

Per a qualsevol dubte o més informació, contacta amb nosaltres escrivint-nos a educatiu@amputats-santjordi.org

 

Col·laboradors