Llengües

Montserrat Pallarès parla sobre la situació de les dones amb discapacitat en el 8M

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

Montserrat Pallarès parla sobre la situació de les dones amb discapacitat en el 8M

  • La seva conferència per a Amputats Sant Jordi va girar sobre els àmbits de la salut, la violència masclista i l’ocupació.

 

El 8 de març, Dia Internacional de la Dona, Amputats Sant Jordi a oferir una conferència virtual sobre "Dona, discapacitat i igualtat: una qüestió de drets humans", a càrrec de Montserrat Pallarès, presidenta de COCEMFE Barcelona, membre del Consell de la Dona de la Zona Franca i de la Fundación CERMI MUJERES.

En aquesta xerrada, Pallarès va denunciar les barreres que les dones amb discapacitat es troben en el seu dia a dia i que els impedeixen el desenvolupament d’una forma de vida regular i normalitzada: “Som discriminades en l’àmbit familiar i en l’entorn educatiu, tenim pitjor accés a un lloc de treball, el sistema sanitari no respon a les nostres necessitats i la protecció social que rebem no eximeix la majoria de la pobresa, molta medicació i tractaments no estan coberts”.

 

  • Salut

Un dels espais on la dona amb discapacitat és maltractada és en l’àmbit ginecològic i obstètric. La majoria de consultes de ginecologia no estan adaptades per a persones amb mobilitat reduïda, per exemple. “Les dones amb discapacitat són menystingudes, les obliguen a avortar i no els expliquen mètodes d’anticoncepció. El 2016 a Espanya hi va haver 140 casos de dones esterilitzades de manera forçada”, explica Montserrat Pallarès. En els casos que l’embaràs tira endavant, segons relata la presidenta de COCEMFE Barcelona, més de la meitat de les dones no són informades de la intervenció que se’ls farà durant el part i en un 76’6% dels casos no són informades de les diferents opcions que existeixen per aquest moment.

 

  • Violència masclista

Les dades reflecteixen que les dones amb discapacitat pateixen més violència masclista que aquelles que no tenen discapacitat. A això s’afegeix que una dona amb discapacitat té moltes més dificultats per sortir de la violència masclista, en primer lloc, perquè té menor capacitat d’autodefensa i, després, perquè sovint depèn del seu maltractador. “Cal que els serveis policials i judicials estiguin preparats per atendre una persona amb discapacitat intel·lectual o problemes de salut mental”, exigeix Pallarès.

 

  • Ocupació

Segons dades de l’INE de 2020, la taxa d’ocupació de dones amb discapacitat és del 25,6%, de les quals, un 26% tenen jornada parcial. Els homes amb discapacitat ocupats que no tenen jornada completa és del 12%, menys de la meitat que les dones. “La feina és una eina indiscutible d’inserció i integració social, s’ha de fer un canvi profund de cultura empresarial per poder donar oportunitats a totes les persones de manera igual”, reflexiona la presidenta de COCEMFE. 

Per últim, Montserrat Pallarès va destacar que en el nostre país “quasi 3 de 4 persones amb discapacitat que viuen sota el llindar de la pobresa extrema són dones” i que “del total de persones inactives amb discapacitat que perceben una pensió contributiva, aproximadament el 70% són homes”.

Podeu tornar a veure la conferència de Montserrat Pallarès en aquest link.

Col·laboradors