Llengües

L’Ordenança de Terrasses facilita la privatització de l’espai públic i dificulta el trànsit de les persones amb mobilitat reduïda

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

L’Ordenança de Terrasses facilita la privatització de l’espai públic i dificulta el trànsit de les persones amb mobilitat reduïda

El GMS ha demanat a la Comissió de Vida, Igualtat, Joventut i Esports, la compareixença del/la responsable municipal de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona (IMD) per tal que expliqui l’informe que ha fet l’IMD sobre de l’Ordenança de Terrasses en tot allò que fa referència a l’ocupació de l’espai públic i les seves conseqüències cap a les persones amb mobilitat reduïda o discapacitat visual.

La regidora del Grup Municipal Socialista (GMS), Pilar Diaz,  ha  recordat que en aquests moments s’està redactant la nova Ordenança de Terrasses i ha fet constar que, “qualsevol ordenança que afecti la gestió de l’espai públic, afecta la ciutadania i, molt especialment, a les persones amb mobilitat reduïda i discapacitat visual”.

La regidora dels socialistes ha destacat que, “en les diverses fases d’aprovació d’aquesta ordenança, hem posat molt d’èmfasi en la importància que tenia que l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD) fes un informe vinculant al respecte. Un informe, previ, que el Tinent d’Alcalde Antoni Vives, es va comprometre a demanar a la Comissió d’Hàbitat Urbà. La nostra sorpresa ha estat que, en l’expedient per a l’aprovació d’aquesta ordenança, aquest informe no apareix per enlloc”, ha subratllat, Pilar Diaz. “Em deixa sense paraules quan em diu que l’IMD no ha fet cap informe i que, a més, els estatuts no els obliguen a fer-lo. Això sí que em sembla una novetat que es carrega tot un model  de col·laboració entre les entitats del sector i els anteriors governs progressistes”, ha corroborat la regidora del PSC.

“Abans que res –ha afirmat Díaz- dir que aquesta és una Ordenança que facilita la privatització de l’espai públic. Un espai públic que ha de tenir, en el seu ús principal, el gaudi de la ciutadania i, molt especialment, facilitar el trànsit i ús de les persones amb mobilitat reduïda”.

Així mateix, Díaz ha destacat el lideratge de Barcelona, els darrers 32 anys, en accessibilitat i en polítiques inclusives, modernes i respectuoses, en aquest àmbit i  “en polítiques d’inclusió cap a les persones amb altres capacitats, en l’ús de l’espai públic”.  I també ha alertat que la nova Ordenança “trenca l’equilibri i no té en compte les necessitats dels col·lectius amb discapacitat”. La regidora dels PSC  ha estat clara sobre aspectes com l’amplada, l’ocupació i els aforaments: “Considerem que, 3,50 metres seria l’espai mínim que hauria de tenir una vorera per autoritzar-ne la col·locació de terrasses i en quant als màxims d’ocupació, es parla d’un màxim d’un 50% de l’espai públic, pensem que comportarà una ocupació excessiva de del mateix i en aforaments superiors a 51 persones és obligatori tenir lavabos adaptats”.

 “És obvi, que en els dos darrers anys hi ha hagut una relaxació en fer complir les actuals ordenances sobre terrasses a Barcelona. Els tancaments laterals, el mobiliari auxiliar, l’increment indiscriminat de taules i cadires, els para-sols fixos, comencen a ser un greu problema d’accessibilitat i, molt ens temem que, no només no seran capaços de desfer aquests disbarats, sinó que, amb la nova ordenança, moure’s pel nostre espai públic serà una autèntica gimcana”, ha conclòs la regidora, Pilar Díaz.

Col·laboradors