Llengües

'Joves davant la discapacitat' torna a les escoles

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

'Joves davant la discapacitat' torna a les escoles

  • El projecte d’Amputats Sant Jordi apropa a la comunitat educativa la realitat de les persones que conviuen amb una discapacitat.
  • L’objectiu és integrar la diferència i contribuir al desenvolupament d’una ciutadania més responsable i activament solidària.

Després de dos cursos marcats per la pandèmia, el cicle 2021-22 ha arrencat amb una mica més de normalitat a les escoles, tot i que mantenint protocols preventius, fet que ha permès a l’equip d’Educació amb valors d’Amputats Sant Jordi tornar als centres a fer els seus tallers de sensibilització.

El projecte ‘Joves davant la discapacitat, consciència social i solidaritat’ va néixer el 2007 per apropar a la comunitat educativa les curiositats de la vida quotidiana de les persones que conviuen amb una discapacitat, per tal de normalitzar aquest col·lectiu i integrar definitivament la diferència. Segons la responsable del projecte, Míriam Aguilera, és una eina “per educar en valors i fomentar actituds basades en el respecte per la diferència i avançar cap a la plena inclusió social de les persones amb diversitat funcional i eliminar els prejudicis envers aquest col·lectiu”.

En aquest curs els tallers han variat respecte els anys anteriors i ara comencen amb la part pràctica, que consisteix en que l’alumnat es posi a la pell d’una persona amb diversitat funcional i per aquest motiu surten al carrer amb material ortoprotètic i ajudes tècniques (cadires de rodes i bastons de mobilitat) i així poden experimentar en primera persona com és el dia a dia de les persones amb mobilitat reduïda o amb ceguera. Això els fa ser conscients de les barreres arquitectòniques que encara existeixen però també de les barreres que crea l’incivisme i de la manca d’accessibilitat que sovint segueix havent-hi. A continuació, es fa la part teòrica, en què l’alumnat rep informació sobre què és la discapacitat, la terminologia més adient per referir-se a aquest col·lectiu, quins tipus existeixen i quines són les causes que poden provocar-la, tot plegat amb dades, exemples, suport visual i el testimoni de voluntaris amb discapacitat. Es tracta d’una xerrada interactiva on l’alumne pot preguntar, compartir i resoldre tots els dubtes que pugui tenir referents a aquesta matèria.

“Aquest canvi d’ordre en les activitats del taller fa que els nois i les noies s’impliquin des del primer moment en el tema, perquè l’experiència en primera persona els ajuda a reflexionar i enriqueix el debat posterior que es crea”, argumenta la Míriam Aguilera, que destaca que persegueixen impactar els participants perquè prenguin consciència: “La millora de l’accessibilitat passa per estratègies urbanístiques que eliminin les barreres arquitectòniques i es basin el disseny universal, però també per fer caure aquelles barreres i obstacles derivats d’una actitud incívica i la falta de coneixement, aquí és on volem fer incidència en els tallers”.

En l’assoliment dels objectius juga un paper important la participació de persones voluntàries que conviuen amb una discapacitat, perquè l’empatia ajuda a ampliar mires i entendre millor a l’altre, com explica Aguilera: “L'alumnat té l’oportunitat de resoldre dubtes que normalment no es manifesten i es generen reflexions sobre les actituds socials al voltant de la discapacitat per tal d'enderrocar estereotips”.

Les sessions ‘Joves davant la discapacitat’ estan adaptades a diferents edats, des de primària a cicles formatius i batxillerat, i tenen l’objectiu de contribuir al desenvolupament d’una ciutadania més responsable, activament solidària i integradora a través de l’educació en valors i la prevenció.

 

Per a més informació: educatiu@amputats-santjordi.org / 933.453.905

Col·laboradors