Llengües

El 40% de les dones amb discapacitat pateix violència de gènere

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

El 40% de les dones amb discapacitat pateix violència de gènere

Inserta Empleo, entitat de la Fundación ONCE, ha presentat un estudi titulat Ojo al dato. Visibilidad de una realidad oculta a través del dato: mujer, discapacidad y violencia 

L’estudi, que es va posar en marxa el 2020, s’emmarca en el projecte Dones en Mode ON-VG amb el cofinançament del Fons Social Europeu

El 25 de novembre se celebra el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones i des d’Amputats Sant Jordi volem denunciar la situació agreujada de vulnerabilitat que pateixen les dones amb discapacitat que viuen situacions de violència de gènere. Segons un recent estudi d’Inserta Empleo, entitat de la Fundación ONCE, el 40% de les dones amb discapacitat pateix violència de gènere, una dada que ha de col·locar aquesta problemàtica en el centre de l’actualitat i promoure accions per a la protecció d’aquestes persones.

L’informe, titulat Ojo al dato. Visibilidad de una realidad oculta a través del dato: mujer, discapacidad y violència, s’ha elaborat a partir d'una recopilació d’informacions de 1.600 dones víctimes de violència masclista amb discapacitat que han estat acompanyades per l'entitat Fundació ONCE en la recerca de feina des del 2020.

Des d’Amputats Sant Jordi denunciem la indefensió de les dones amb discapacitat víctimes de violència masclista i reclamem mesures que reforcin la seva autonomia personal i el seu empoderament, així com una millor detecció dels casos.

El 27,6% indiquen que la discapacitat és conseqüència de la violència masclista

Els resultats de l'estudi indiquen que en un 57,6% dels casos la discapacitat és prèvia a la violència de gènere i, en un 27,6%, és conseqüència de la violència masclista patida. Així mateix, la violència masclista s'identifica com un element que accentua el grau de discapacitat del 13,4% de les dones. El maltractament també repercuteix en la salut mental de les víctimes, que desenvolupen una por i angoixa constants a les represàlies. És per això que un 35,4% de les dones no han denunciat i el 4,3% han retirat la denúncia.

Perfil de dona amb discapacitat víctima de violència masclista

S'ha detectat un perfil de dona amb discapacitat maltractada. La franja d'edat que pateix més violència masclista gira en torn els 45 i 55 anys. El 70% de les dones es troben aturades i generalment tenen estudis d'educació obligatòria. En el 98,2% dels casos es tracta de violència en l'entorn de parella o família. Respecte al tipus de violència, el 91,6% és psicològica, el 71,9% de control, el 72,1% física, el 43,2% econòmica, el 32,1% sexual i el 9,4% vicària.

 

Col·laboradors