Llengües

COCEMFE proposa 35 mesures als partits polítics per a la inclusió de les persones amb discapacitat

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

COCEMFE proposa 35 mesures als partits polítics per a la inclusió de les persones amb discapacitat

La Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE) ha presentat les seves 'Propostes electorals 2023' a través d'un document que inclou 35 mesures necessàries per promoure la plena inclusió i la participació activa a la societat de les persones amb discapacitat física i orgànica, posant-ho també a disposició dels diferents partits polítics que es presenten a les eleccions generals del proper 23 de juliol.

"COCEMFE i el nostre Moviment Associatiu proposem la incorporació de lʻenfocament de drets i considerar la discapacitat com a vector transversal dʻatenció preferent en totes les línies dʻacció política del Govern", ha assenyalat el president de COCEMFE, Anxo Queiruga, qui destaca la importància de "contemplar a les línies d'acció política els diferents factors de discriminació interseccional a què ens enfrontem les persones amb discapacitat física i orgànica per garantir els nostres drets i benestar”.

El document inclou una sèrie de consideracions generals per incorporar de forma transversal i permanent a les polítiques públiques, així com cinc grans eixos de propostes: Rendes i ocupació; Educació; Accessibilitat; Autonomia personal, vida independent i atenció a les situacions de dependència i salut i espai sociosanitari.

Entre les mesures recollides al document hi ha l'aprovació d'una nova Llei d'Inclusió Laboral que sent les bases i orienti i reforci les polítiques actives d'ocupació per a persones amb discapacitat, a més de la modificació de la legislació bàsica d'accés a l'ocupació pública per a elevar la quota de reserva per a totes les administracions públiques del 7% vigent al 10%.

D'altra banda, també es proposen plans integrals d´atenció primerenca educativa coordinats amb els sectors sanitari, educatiu i social, plans integrals d´impuls de l´educació inclusiva, programes d´acceleració de l'accessibilitat als centres educatius i serveis d´adaptació de llocs escolars i de proporció dels productes de suport.

L'accessibilitat és un altre dels punts clau del document en què COCEMFE proposa reformar la Llei de Propietat Horitzontal perquè els costos de les actuacions d'accessibilitat en elements comuns de comunitats veïnals on visquin persones amb discapacitat o més grans de 70 anys siguin assumits en la seva integritat per les pròpies comunitats, habilitant ajuts públics suficients per fer suport l'esforç econòmic. A més, advoca per crear per llei el Fons Estatal per a l'Accessibilitat Universal, nodrit de l'1% del que els pressupostos generals de l'Estat destinin anualment a inversions en obres públiques i infraestructures i noves tecnologies i societat de la informació.

COCEMFE i el Moviment Associatiu demanen als partits polítics avançar en un sistema d'atenció a la dependència més coordinat, innovador i amb una dotació de recursos suficient que possibiliti l'impuls d'un model basat en l'autonomia personal i en la igualtat d'oportunitats, de manera que s'estengui la prestació d'assistència personal i s'ampliï la cartera de serveis, fomentant els serveis de promoció a l'autonomia personal, innovant i flexibilitzant-ne les tipologies.

"Proposem l´eliminació progressiva del copagament dels serveis i prestacions del Sistema per a l´Autonomia i Atenció a la Dependència", ha argumentat Queiruga, que defensa també "seguir impulsant l´Estratègia Estatal de Desinstitucionalització amb un pla de xoc d´habitatge públic social, accessible i d'emergència”.

En termes de salut, el document recull la creació d'unitats especialitzades d'atenció i protocols específics d'intervenció en discapacitat, que contempli la coordinació dels equips multidisciplinaris per a una atenció integral de la persona i continuar amb l'aprofundiment i l'extensió de la renovació i l'actualització profunda i exhaustiva del Catàleg Ortoprotèsic del sistema Nacional de Salut.

Finalment, reivindica la importància de desenvolupar noves estratègies d'abordatge de la cronicitat amb un desplegament operatiu alineades amb l'Estratègia per a l'Abordatge de la Cronicitat al Sistema Nacional de Salut, a més de garantir el finançament públic de productes sanitaris i l'accés universal a serveis accessibles de salut sexual i reproductiva, inclosos els de planificació familiar, informació i educació, especialment per a les dones i les nenes amb discapacitat.

Col·laboradors