Llengües

Com demanar un Habitatge de Protecció Oficial (HPO)?

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

Com demanar un Habitatge de Protecció Oficial (HPO)?

La Cristina, treballadora social d'Amputats Sant Jordi, ens explica com es pot sol·licitar un Habitatge de Protecció Oficial (HPO), quins passos s'han de seguir i com podem fer els tràmits. També ens parla de les ajudes o subvencions que es poden demanar per a la rehabilitació d’habitatges per motius d'accessibilitat.

El concepte de discapacitat s’ha anat dirigint històricament a la cura i no a l’individu integral, ara la perspectiva va canviant, l’entorn, la família, la societat formen part de la totalitat de la persona i s’ha de tenir tot en compte.

La societat és cíclica, es transforma contínuament, i ha de donar lloc a totes les persones. En referència a l’habitatge, s’ha de garantir que es tingui dret a un habitatge adaptat, digne i amb una accessibilitat universal per a cobrir les necessitats. Actualment, per llei es reserva un 3% dels pisos adaptats protegits per a persones amb mobilitat reduïda, per facilitar l’autonomia de les persones amb discapacitat.

Què s’ha de fer per accedir a un habitatge de protecció oficial? El primer pas és inscriure’s al Registre de sol·licitants d’habitatge amb caràcter de protecció oficial. Com ens inscrivim? N’hi ha diferents  opcions:

Per ampliar la informació trobem l’eina “Habitatge et truca”, que serveix per sol·licitar una cita telefònica en la qual podrem rebre informació general o efectuar tràmits com:

  • Sol·licitud d’habitatge de borsa de lloguer
  • Sol·licitud d’inclusió d’habitatge
  • Lliurament de documentació de borsa de lloguer
  • Informació sobre l’estat de l’expedient presentat
  • Ajuts de lloguer
  • Rehabilitació
  • Entre d’altres.

L’enllaç d’Habitatge et truca és aquest: https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/oficinavirtual/ca/tramit/20200001396

També podem trucar al 010, el telèfon d’informació i tramitació (el 931.537.010 per trucar des de fora de l’àrea metropolitana de Barcelona).

  • De forma presencial: a les Oficines d’Habitatge que formen part de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona o el municipi que correspongui. Generalment, tenen un horari de 8:30 a 14:30 hores i la tarda dels dijous n’hi ha una a cada districte de Barcelona. Atenen únicament amb cita prèvia i en aquells casos que els tràmits no es puguin fer de forma telemàtica (es recomana consultar l’horari prèviament).

Quins són els requisits d’inscripció?

  • Ser major d’edat o menor legalment emancipat
  • La persona que ho sol·liciti ha d’estar emancipat a Barcelona (o al municipi que correspongui)
  • No tenir habitatge en propietat (cap membre de la unitat de convivència)
  • No superar el límit d’ingressos màxims.
  • No trobar-se en circumstàncies d’exclusió (haver renunciat a un habitatge de protecció oficial, ser adjudicatari d’un habitatge de protecció oficial en règim de compra, entre d’altres)
  • No estar incapacitat per a obligacions contractuals.

Un cop ens hem inscrit, hem d’accedir al Parc Públic d’habitatge, un organisme que té com a objectiu garantir l’accés a un habitatge social de qualitat a un preu assequible. S’ha de demanar cita prèvia a través de l’eina “Habitatge et truca”: https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/oficinavirtual/es/tramit/20200001396

Quan arribi el moment de l’adjudicació de l’habitatge haurem de tenir a mà la documentació requerida:

  • DNI
  • Declaració de la renda de l’any anterior
  • Ingressos mensuals
  • Targeta acreditativa discapacitat (per habitatge accessible)
  • Inscripció al registre de sol·licitants vigent (cal revisar-ho, ja que té data de caducitat)

Depenent del cas o situació de la persona, poden demanar més documentació.

 

Més enllà de la sol·licitud d’HPO, és interessant tenir en compte que existeixen ajudes a la rehabilitació d’interior d’habitatges.

Les subvencions per part dels organismes públics s’han d’anar revisant periòdicament, ja que tenen un període de sol·licitud que es va obrint cada cert temps. Per tal d’estar al dia, podem anar trucant a l’ajuntament que pertoqui, al 012 o al consorci de l’habitatge.

Aquests tipus d’ajudes tenen la finalitat de facilitar les activitats de la vida diària a la llar. Entre les millores subvencionables es troben l’arranjament de banys, cuines i altres dedicats a millorar la mobilitat i la seguretat, així com actuacions complementàries de millora energètica dels domicilis per a evitar la pobresa energètica.

També hi ha altres línies d’ajudes promogudes per entitats, com ara les convocatòries de la Fundació Mútua de Propietaris – Habitatge sense barreres.

 

Cal recordar que existeix la Prestació d’atenció social a persones amb discapacitat (PUA), que consta d’un catàleg amb productes i actuacions destinades a la promoció de l’autonomia personal de les persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial per millorar la seva qualitat de vida.

L’organisme responsable és el Departament de Drets Socials i la Direcció General de l’Autonomia Personal i la Discapacitat.



Activitats

Twitter ASJ

Videos

Col·laboradors