Llengües

COM BENEFICIAR-SE DEL BO SOCIAL D'ENERGIA?

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

COM BENEFICIAR-SE DEL BO SOCIAL D'ENERGIA?

La Cristina Sánchez, treballadora social d’Amputats Sant Jordi, ens explica què és el bo social d’energia i qui s’hi pot acollir.

Què és el Bo Social energètic?

El bo social de l’electricitat és un descompte a la factura elèctrica per a llars vulnerables. És una aplicació temporal a aquelles llars afectades per la crisi energètica que dura fins el 31 de desembre de 2023. 

Es considera situació de pobresa energètica quan a causa d’un nivell insuficient d’ingressos no es poden satisfer les necessitats bàsiques de subministraments d’energia.

El Bo Social s’aplica durant un termini de 2 anys, a excepció que amb antiguitat es perdi alguna de les condicions que donen drets a la seva percepció. En cas de les famílies nombroses cal renovar-lo cada cop que caduqui el títol.

Qui se’n pot beneficiar?

En primer lloc cal tenir contractada la tarifa regulada PVPC (preu voluntari per al petit consumidor), que és un sistema que determina el preu de la llum implantat pel govern i hi ha tres categories: consumidors vulnerables, severs i en risc d’exclusió social. Els consumidors vulnerables, que són aquelles persones que tenen uns ingressos anuals inferiors als 12.100 euros, una xifra que augmenta en funció de les persones que s’afegeixin a la unitat de convivència. D’altra banda, es considera consumidor sever a les persones amb una renda inferior als 6.050 euros anuals. Per últim, per a ser considerat un consumidor en risc d’exclusió social cal complir amb els requisits de les categories de vulnerable o sever i ser atès pels serveis socials de l’administració pública. “que aquests financiin com a mínim el 50% de l’import de la factura”.

Pots saber si formes part d’algun d’aquests grups consultant-ho aquí: https://www.curenergia.es/bono-social

També se’n poden beneficiar les famílies nombroses, aquelles que cobrin l’Ingrés Mínim Vital i els pensionistes que cobrin una pensió mínima i que, en cas de rebre alguna altra ajuda, la quantitat anual agregada no superi els 500 euros. 

També es pot sol·licitar si un dels membres de la unitat de convivència presenta alguna d’aquestes situacions especials: discapacitat reconeguda igual o superior al 33%, víctimes de violència de gènere o de terrorisme, tenir un grau 2 o 3 de dependència i famílies monoparentals.

Quines dades cal tenir en compte?

Les persones beneficiàries del Bo social disposen de 4 mesos des de la primera notificació d’impagament per fer front a les factures. A més, cal tenir en compte que, en cas d’impagament, no es pot interrompre el subministrament a les llars acollides al Bo Social que acreditin alguna d’aquestes situacions: si hi ha un menor de 16 anys a la unitat de convivència, si hi ha alguna persona amb una discapacitat igual o superior al 33% o un grau de dependència 2 o 3 o si hi ha un consumidor vulnerable sever a qui els serveis socials ja li abonen el 50% de la factura, ja que se’ls considera consumidors essencials.

Quina documentació es necessita?

Per sol·licitar el Bo Social cal presentar la següent documentació: DNI de les persones de la unitat de convivència, llibre de família, certificat de la Seguretat Social si es percep una pensió mínima, el certificat de grau de dependència o discapacitat, el títol de família nombrosa (si és el cas) i el padró de totes les persones que viuen a la llar.

Com es sol·licita?

El Bo Social es pot demanat trucant a l’empresa comercialitzadora que es tingui contractada, a les seves oficines, o de forma online a través de la seva web o per correu electrònic.  

 

Si tens qualsevol dubte o consulta que vulguis que el nostre equip d’Espai Expert et resolgui, envia’ns un email a espaiexpert@amputats-santjordi.org i en el proper videoblog et respondrem.

Twitter ASJ

Videos

Col·laboradors