Idiomas

Quines mesures proposen els partits polítics sobre discapacitat aquest 23J?

×

Mensaje de error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls en _menu_load_objects() (línea 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

Quines mesures proposen els partits polítics sobre discapacitat aquest 23J?

La discapacitat és un dels temes que apareixen en tots els programes electorals dels partits polítics de cara a les Eleccions Generals d'aquest 23 de juliol. A continuació desgranem algunes de les mesures concretes que proposa cada una de les formacions:

Canvi constitucional:

Una de les principals promeses de PSOE, PP i Sumar és la reforma de l'article 49 de la Constitució, on es fa referència a les persones amb discapacitat com "disminuidos". 

Dependència i autonomia personal:

El PSOE contempla reforçar el sistema d'atenció a la dependència augmentant el finançament, així com reforçar serveis com l'atenció a domicili i la teleassistència. D'altra banda proposen reduir les llistes d'espera per aconseguir les prestacions i es comprometen a que no excedeixin els 30 dies. Pel que fa a l'autonomia personal volen promoure la figura de l'assistent personal i serveis comunitaris que ajudin a sostenir vies alternatives a la institucionalització. 

El PP proposa agilitzar els processos de valoració del grau de discapacitat i la dependència a través de passarel·les de valoració i sobre autonomia personal vol avaluar la Llei de promoció de l'autonomia personal i, igual que el PSOE, fomentar la figura de l'assistent personal de persones amb discapacitat. 

El programa de SUMAR porta moltes promeses sobre dependència. Per una bada prometen augmentar els recursos i crear una xarxa pública de base comunitària d'atenció a la dependència. A més, es comprometen a acabar amb la institucionalització forçosa de les persones amb discapacitat i oferir-los recursos i suport, majoritàriament mitjançant l'assistència personal, per a que puguin portar una vida lliure i autònoma a la comunitat. 

VOX porta el programa menys concret en quant a dependència, només esmentant la voluntat de reforçar les partides destinades a dependència i millorar el sistema d'autonomia personal, però sense concretar com. 

Pel que fa las partits catalans, Junts promet aprovar la Llei catalana de l’autonomia personal, impulsar un nou model de prestació de serveis residencials i d’atenció amb la figura de l’assistent personal i apostar per l’atenció integrada social i sanitària a la dependència i per a la promoció de l’autonomia personal. Per últim, ERC exigeix revisar el sistema de finançament de la Dependència i reformar-lo, així com implantar un model de suport i serveix de proximitat per fomentar la vida independent.

Accessibilitat:

En aquesta matèria hi ha unanimitat a l'hora de reconèixer que hi ha molta feina a fer per complir amb la normativa en matèria d'accessibilitat. El PSOE opta per fomentar l'accessibilitat universal creant el Fons Estatal per a l'Accessibilitat Universal i augmentar la inversió en I+D+i en el camp de l'accessibilitat. SUMAR i el PP proposen modificar la Llei de Propietat Horitzontal i VOX només esmenta la necessitat de suprimir les barres arquitectòniques per garantir la plena mobilitat. Per la seva banda Junts es compromet a actualitzar la Llei d'Accessibilitat. 

Treball:

L'àmbit laboral de les persones amb discapacitat també està present als programes electorals de tots els partits. Els socialistes proposen un nou marc legal per afavorir la inserció laboral de les persones amb les discapacitats més excloses i es comprometen a fomentar el treball públic entre les persones amb discapacitat elevant al 10% la quota de reserva de places en les oposicions. Els populars volen que es permeti la compatibilitat de les pensions per discapacitat amb el treball per impulsar la integració sociolaboral de les persones amb discapacitat. També volen impulsar polítiques de formació per promoure l'accés a una feina digna a les dones amb discapacitat. El partit de Yolanda Díaz vol regular la normativa del treball amb suport incrementant la partida pressupostària i impulsar l'expansió i multiplicació de treballadors amb discapacitat que es poden acollir a aquesta fórmula laboral. VOX és l'únic partit que no fa esment del treball de les persones amb discapacitat. En àmbit català, Junts vol impulsar un model català d'inserció laboral per a aquest col·lectiu.   

Colaboradores