Llengües

NEIX PLADEFACC, UNA PLATAFORMA CIUTADANA PER DEFENSAR L’ACCESSIBILITAT UNIVERSAL

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

NEIX PLADEFACC, UNA PLATAFORMA CIUTADANA PER DEFENSAR L’ACCESSIBILITAT UNIVERSAL

Entrada habilitada per a cadira de rodes tancada  i rampa d’accés en condicions deplorables que fa que la roda ensopegui i puguis caure. Accés principal no accessible, ja que té un esglaó. Taulell d’atenció al públic no accesssible. Bany públic adaptat amb una tanca que no permet a les persones amb discapacitat accedir-hi. No s’acompleix la Llei LIONDAU ni el Reial Decret 1/2013 de Discapacitat, tot i estar obligats a fer-ho.

És l’espai d’autobusos ALSA, a l’estació Barcelona–Sants però aquesta manca d’accessibilitat es repeteix constantment a molts espais públics i privats d’arreu del país.

PLADEFACC, la Plataforma en Defensa de l’Accessibilitat, va fer la seva presentación  pública el passat 28 de juliol acompanyada de la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que va voler donar el seu suport a aquesta iniciativa ciutadana, nascuda per reivindicar que l’accessibilitat universal és un dret irrenunciable.

A més de la concentració d’una cinquantena de persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda, a la qual la portaveu de la platafomra, Carme Garrido, va llegir el seu manifest, els assistents van fer patent aquesta manca d’accessibilitat posant una reclamació a la companyia ALSA per tal de deixar constància de les carències d’accessibilitat que es donen a les instal.lacions que l’empresa té a l’estació d’autobusos Barcelona-Sants.

De fet són aquestes reiterades discriminacions a les quals diferents col·lectius de persones amb discapacitat i/o amb necessitats especials es veuen sotmeses en matèria d’accessibilitat, el que ha fet que un grup de ciutadans i ciutadanes s’hagi agrupat per reivindicar l’accessibilitat universal i fer visible el greuge comparatiu amb què han de conviure en el seu dia a dia.

Sent època estival i de viatges, PLADEFACC ha volgut fer la seva primera acció reivindicativa escollint un dels punts neuràlgics en el transport públic metropolita i interurbà com és l’estació d’autobusos Barcelona-Sants per deixar palès que sovint les persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda són “presoneres” de les seves “capacitats diferents”, ja que aquesta manca d’accessibilitat i sensibilització vers el seu problema no els hi permet gaudir  plenament dels seus drets ni exercir–los amb llibertat.

L’acte a l’estació d’autobusos Barcelona-Sants ha estat el primer dels molts que es duran a terme per visibilitzar que el transport públic, tot i els avenços assolits, segueix presentant grans carències en matèria d’accessibilitat i que són moltes les persones amb discapacitat, mobilitat reduïda i/o necessitats especials que diàriament pateixen i es veuen afectades per aquesta deficiència en matèria d’accessibilitat.

Amb la seva posada en marxa PLADEFACC vol donar a conèixer totes aquelles situacions de discriminació vers les persones amb discapacitat i/o necessitats especials i de vulneració dels seus drets en matèria d’accessibilitat. També vol concentrar la seva feina en potenciar el treball col·laboratiu  i coordinat amb les administracions,  entitats i la ciutadania en general per garantir els drets del col·lectiu. Així mateix, la plataforma neix amb la voluntat de contribuir, amb la seva lluita, al diàleg i l’acció per tal d’aconseguir, a mig i llarg termini, desenvolupar un canvi cultural basat en l’acceptació de la diferència i fent valdre les necessitats de la persona al llarg de tot el seu cicle vital.

Cal recordar que des que l’any 2008 va entrar en vigor al nostre país la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i el seu protocol facultatiu, la legislació obliga a les administracions públiques a comprometre’s, assegurar, promoure el ple exercici de tots els drets humans i llibertats fonamentals, i prendre les mesures necessàries perquè tots els ciutadans, sense cap mena de diferència, gaudeixin d’una vida digna i autònoma; quelcom que avui dia, no sempre es dur a terme.

Via @Pladefacc 

Col·laboradors