Llengües

Gran èxit de la jornada #digues_capacitat. Les TIC al servei de les persones

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

Gran èxit de la jornada #digues_capacitat. Les TIC al servei de les persones

Com a entitat impulsora de l’Observatori de la Discapacitat Física, Amputats Sant Jordi va ser una de les entitats protagonistes de la jornada #digues_capacitat. Les TIC al servei de les persones, celebrada el passat 17 de novembre al Centre Social i Cultural de l'Obra Social de ‘la Caixa’, en ser la Fundació Bancària ‘la Caixa’ una entitat que ha fet una aposta clara per l'Observatori des dels seus inicis, la jornada va ser tot un èxit. L’acte s’emmarcava dins del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

A més de la presidenta d’Amputats Sant Jordi, i presidenta del Consell de Direcció de l’Observatori, l’acte va comptar amb molts ponents de luxe com el president de CERMI, Luis Cayo Pérez; Santiago Moreno, director de la Fundació VODAFONE; José María Ballesteros, president de COCEMFE Barcelona i COCEMFE Catalunya, Joana Prats, directora del Departament Diversitat i col·laboracions amb entitats socials de la Fundació Bancària ”la Caixa” i Valentí Farràs, director de CaixaForum Barcelona, entre uns altres.

Axi mateix, la jornada #digues_capacitat. Les TIC al servei de les persones també va permetre donar a conèixer els resultats d'una recerca liderada pel propi Observatori de la Discapacitat Física i COCEMFE Barcelona, en col·laboració amb la Fundació VODAFONE, un altre dels aliats estratègics de l'ODF. L'objectiu d'aquest estudi és el d'avaluar la penetració, la implementació i l'ús de les tecnologies entre els catalans que sofreixen alguna discapacitat de caràcter físic. GESOP (Gabinet d'Estudis Socials i d'Opinió) ha estat empresa encarregada de realitzar l'enquesta a 1.039 persones residents a Catalunya, de 16 a 74 anys, que sofreixen alguna discapacitat física, visual o auditiva.

Les conclusions de l'estudi que va presentar la directora de GESOP, Àngels Pont apunten al fet que dues de cada tres persones consultades creuen que les tecnologies ajuden o poden ajudar a la millora del seu benestar. I, gairebé un de cada quatre, diu que Internet li proporciona autonomia i independència. De la recerca també es desprèn que la principal millora que reclamen en l'accés a les tecnologies és la reducció del preu, però també promoure cursos de formació i aprenentatge.

Tecnologia al servei de les persones

Santiago Moreno, director de la Fundación VODAFONE, també va valorar les dades aportades per l'estudi durant la seva intervenció. Moreno, que va mostrar la seva satisfacció per formar part del projecte i per la col·laboració entre l'Observatori, GESOP i la fundació que dirigeix, va destacar la importància de disposar d'informació útil per prendre decisions i orientar el treball de la seva fundació: “necessitem saber quin és la situació i el diagnòstic per poder planificar les nostres accions de cara a usar les TIC en benefici de les persones amb discapacitat així com per garantir drets”, va recalcar.

Precisament de la importància de les TIC i del seu paper decisiu a l'hora de propiciar un canvi social també va parlar Luis Cayo Pérez, president de CERMI: “no hi ha més alliberador ara mateix per a les persones amb discapacitat que la tecnologia. Una tecnologia que cada vegada va a tenir menys barreres i va a deixar de ser un obstacle en si mateixa”.ç

I és que, com bé va assegurar el president de CERMI, les noves tecnologies poden ser un dels instruments més efectius i un aliat molt potent per a les persones amb discapacitat a l'hora d'aconseguir atenuar i fins i tot esborrar les barreres i obstacles que moltes vegades els impedeixen accedir a béns bàsics, no els permeten una autonomia personal i, per tant, els condueixen, sovint, a no estar inclosos en la comunitat, perdre drets i impedir-los prendre les seves pròpies decisions sobre el seu projecte de vida.
De fet, un exemple clar com la tecnologia afavoreix i contribueix a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i facilitar el seu dia a dia va estar representat en la jornada de la mà de Juanjo Bilbao, creador d' ‘EsAccesible’ Apps: una aplicació que permet valorar l'accessibilitat dels llocs basant-se en la nostra localització o en la cerca de llocs. També permet puntuar un lloc pel seu grau d'accessibilitat en baix, mitjà o alt, a més d'incloure altres funcions com la seva posició en Google *Maps o el grau d'accessibilitat per colors, per a una identificació ràpida. En l'actualitat ‘*EsAccesible’ recull informació de més de 6.000 espais de tot el món.

La posada de llarg de l'Observatori, que també va comptar amb l'assistència de José María Ballesteros, president de COCEMFE Barcelona i COCEMFE Catalunya; Antonio Guillén, president de COCARMI i Pepita Cabiscol, cap del Servei d'Atenció a les Persones amb Discapacitat en el Consorci de Serveis Socials de Barcelona, que va ser la conductora de la jornada, va permetre per donar a conèixer els monogràfics, informes i infografies realitzats fins avui per l'Observatori. Treballs que contribueixen a visibilizar la situació a la qual s'enfronten les persones amb discapacitat en el seu moment a dia, i a mostrar quin és la realitat que viu el sector.

Pau Vidal, director de l'Observatori del Tercer Sector i director tècnic de l'ODF,es va encarregar d'explicar aquest treball dut a terme amb l'objectiu de “construir un argumentari, un relat col·lectiu com a sector a partir de dades. El somni de disposar d'informació per conèixer una realitat que és quotidiana i està present però que moltes vegades és invisible pels quals no la viuen, amb el repte de posar aquestes dades en evidència”, va recordar. Vidal va concloure la seva intervenció amb un desig: “continuar donant forma a aquest somni i visió que neix del propi sector de la discapacitat per aconseguir que la informació sigui font de transformació, perquè sense dades, no hi haurà millora”.

Durant el transcurs de l'acte també es va fer lliurament del I Premi Ricard Vaccaro a l'Ètica i Compromís Social 2015, que va anar a parar a les mans de Marc Ibars, president de la Federació Catalana de Donants de Sang (FCDS).

Treballar pel bé comú té premi

Impulsat per l'Observatori de la Discapacitat, el Premi Ricard Vaccaro a l'Ètica i Compromís Social té com a objectiu reconèixer a les persones físiques o jurídiques, institucions, entitats, etc. que destaquin per la seva labor solidària i altruista en el seu entorn d'influència a favor del col·lectiu de les persones amb discapacitat.

Tal com va remarcar Pilar Díaz, presidenta d'Amputats Sant Jordi i presidenta del Consell de Direcció de l'Observatori, el guardó es promou des del col·lectiu de les persones amb discapacitat per premiar aquelles iniciatives i persones que amb la seva tasca diària contribueixen a visibilitzar i normalitzar la diferència. Així mateix, Díaz també va puntualitzar que el premi és una manera de reivindicar i agrair “el treball de persones que, sense tenir discapacitat, defensen i lluiten pels drets i la dignitat del col·lectiu. Els grans canvis vindran de la mà dels moviments socials”, per això, va remarcar Díaz, cal premiar-los.

El jurat d'aquesta primera edició, presidit per José María Ballesteros, va decidir premiar la trajectòria d'Ibars al capdavant de la FCDS per la seva contribució al ben comú i per representar els valors de solidaritat i altruisme que promou el premi. L'elecció d'Ibars és el reconeixement a una dilatada i impecable trajectòria al servei de la societat i de l'activisme social. Durant els més de quaranta anys que s'ha dedicat a la promoció de la donació de sang, Marc Ibars ha contribuït a visibilitzar la figura del donant, donar valor a la del voluntari, així com a potenciar el gest altruista i solidari de la donació.

En recollir el guardó, que va dedicar “a la gran família de donants de sang”, Ibars, en una intervenció molt emotiva, va voler destacar el mèrit que ha de les persones amb discapacitat o afeccions severes dediquin una part important de la seva labor a la defensa dels drets de les persones amb discapacitat perquè, va dir, “la dignitat de les persones està per sobre de qualsevol altra consideració”. 
Durant la seva intervenció, el president de la Federació Catalana de Donants de Sang també va tenir unes paraules d'agraïment per a Ricard Vaccaro, autor del guardó que porta el seu nom, de qui va dir ser “una persona entranyable amb la qual compartim principis i valors”; per a l'Observatori, “per visibilizar la labor altruista i de caràcter voluntari del donant”, i per als receptors: “la nostra veritable raó de ser.”

Junts és més fàcil avançar

Des de la seva creació, l'ODF ha considerat prioritària la col·laboració i les sinergies entre entitats i agents socials a l'hora de potenciar i transmetre valors que ens enriqueixin com a éssers humans, que permetin sumar i condueixin a una societat on es respectin de debò els drets de les persones amb discapacitat, la seva dignitat, les diferències i es valorin les Capacitats individuals siguin les que siguin.

Tot allò aconseguit en aquest primer any és fruit d'aquest treball col·laboratiu i el compartir experiències i coneixement. L'Observatori ha nascut amb la voluntat de potenciar la participació i de ser una eina transversal al servei de les persones per poder intervenir en tots els àmbits de la societat i crear escola a l'hora de propiciar un canvi cultural i social.

 Per aquest motiu, amb aquesta jornada l'Observatori de la Discapacitat Física buscava definir un punt comú entre els diferents actors (Administracions, entitats no lucratives del Tercer Sector, sector privat compromès amb polítiques RSC, etc.) per treballar de manera col·laborativa i establir sinergies que contribueixin a aconseguir una societat més inclusiva, respectuosa amb les diferències i els drets de les persones amb discapacitat, tal com marca la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides i el seu protocol facultatiu. 

Disposar de coneixement generat pel propi sector com el de l'Observatori de la Discapacitat Física és molt important ja que, com va recordar el president de CERMI “al món de la discapacitat sempre hem estat acostumats al fet que uns altres pensessin, uns altres decidissin, uns altres actuessin i al fet que uns altres sabessin i tinguessin la clau del coneixement”. L'arribada de l'ODF és un pas més per aconseguir aquesta transformació social tan demandada pel col·lectiu de les persones amb discapacitat. Una transformació social que només serà possible, com va assegurar Pilar Díaz “si som capaces de canviar la nostra mirada en la societat i som capaces de posar en valor les capacitats de les persones i no les discapacitats. Hem d'avançar cap a un model de societat que posi en valor qualsevol capacitat perquè l'única diferència entre les persones amb discapacitat i les que no la tenen, és que nosaltres disposem d'un certificat de discapacitat que passa del 33%”, va concloure Díaz.

Si us vau perdre la jornada o voleu tornar a veure-la, us deixem l'enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=owUstQmlqik

Vols consultar les presentacions dels ponents que van participar en la taula de debat? Aquí les tens:

 

Col·laboradors