Llengües

El major avanç fins avui per a persones amputades: creen una mà biònica que permet "sentir" els dits

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

El major avanç fins avui per a persones amputades: creen una mà biònica que permet "sentir" els dits

Per primera vegada, investigadors de la Universitat de Michigan, als Estats Units, han aconseguit ampliar els febles senyals dels nervis dels braços i, amb l'ús d'un sistema d'intel·ligència artificial, han aconseguit ja que pacients reals poden moure, en temps real i des del primer intent, els dits d'una mà robòtica.Este es el mayor avance realizado, hasta ahora, para personas que han sufrido la amputación de su mano, porque ahora pueden “sentir” los dedos de su nueva mano biónica.

Per a aconseguir-ho, aquest equip de científics dels Estats Units ha ideat un nou sistema per a amplificar els senyals de les terminacions nervioses del cos humà i han creat un nou algorisme d'aprenentatge automàtic, amb l'objectiu de millorar la interfície entre el cervell humà i la mà biònica.

"Es pot fer que una mà protètica faci moltes coses, però això no significa que la persona l'estigui controlant. La diferència és quan funciona en el primer intent amb només pensar-ho, i això és el que ofereix el nostre enfocament " explica amb evident satisfacció Cindy Chestek, professora d'enginyeria biomèdica.

Al primer intent


A més, també com a novetat, el pacient no ha d'aprendre com funciona la seva mà robòtica, perquè aquesta aquesta disposa d'un sistema d'aprenentatge automàtic basat en la Intel·ligència Artificial.

"Funciona ja la primera vegada que es prova”, conclou aquesta investigadora.

De fet, un grup de voluntaris ja han pogut aixecar blocs amb una pinça, moure el seu polze en un moviment continu o jugar al famós joc de “pedra, paper o tisora”.

"És com si tinguessis una mà una altra vegada", ha reconegut un dels participants en aquest primer assaig, Joe Hamilton, que va perdre el seu braç en un accident amb focs artificials en el 2013.

El secret


El secret d'aquesta nova tecnologia que pot revolucionar la relació entre l'ésser humà i les màquines està en uns petits empelts musculars, que se situen al voltant de les terminacions nervioses als braços dels pacients.

Aquestes "interfícies regeneratives del nervi perifèric" ofereixen als nervis tallats un nou teixit per a enganxar-se. Això li dóna als nervis una espècie de “megàfon” que àmplia els seus senyals nerviosos.

Després, uns elèctrodes poden registrar aquests senyals nerviosos i passar-les a la mà biònica. I “això obre un món completament nou per a les persones que usen pròtesis d'extremitats superiors, segons expliquen aquests científics nord-americans.

Col·laboradors